Εφαρμογές PMS: Οδηγίες αλλαγής Φ.Π.Α. σε Protel & Ermis

UPDATE!

Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε από την ΑΑΔΕ ανακοίνωση με Θέμα: “Ορθή επανάληψη της Ε.2083/2019”. Μετά την ανακοίνωση της τελευταίας (20-5-2019), αναθεωρούνται οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν στις εφαρμογές μας.

Πλέον όλα τα τμήματα των πακέτων διατροφής – με την προϋπόθεση ότι αποτελούνται μόνο από τρόφιμα – εκτός του AI (Πρωινό – Γεύμα – Δείπνο και τα ανάλογα τμήματα φιλοξενίας, εφόσον υπάρχουν) υπόκεινται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Κρατήσεις με το πακέτο ΑΙ υπόκεινται κατά ποσοστό 20% της ενιαίας τιμής τους στον συντελεστή ΦΠΑ 24% .

Σε συμφωνία με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% σε επιλεγμένα είδη των καταλόγων σας και την σχετική Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που ανακοινώθηκε σήμερα, παρακάτω θα βρείτε:

  • Protel Hotel Software
    Δύο εναλλακτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσετε για τις εφαρμογές Protel, Protel Smart και ErmisPro
  • Ermis WIN Edition
    Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε για την παραθυρική έκδοση του Ermis Hotel Software
  • Ermis DOS Edition
    Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε για την DOSική έκδοση του Ermis Hotel Software.


Ε.2083/2019

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενό της εδώ. Παρακάτω, διαβάζετε τα σημεία που αφορούν στα ξενοδοχεία:

“Επισημαίνεται ότι στην κατά τα ανωτέρω διάκριση ως προς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια στο πλαίσιο υπηρεσιών εξυπηρέτησης δωματίου (room service), ενώ υπενθυμίζεται ότι οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων συνιστούν παραδόσεις αγαθών και χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή κάθε αγαθού. Στην περίπτωση, δε, που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, λαμβανομένου υπόψη ότι από 20.05.2019 στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται τόσο η διαμονή όσο και οι καταναλώσεις φαγητού κάθε είδους, γίνεται δεκτό η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ να γίνεται ως εξής:

Διαμονή με πρωινό:

η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση ,ως είθισται, χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.

Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα):

10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό,βραδινό γεύμα):

15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Διαμονή με το σύστημα all inclusive:

25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο (Κεφ. Γ΄ του Παραρτήματος ΙΙΙ).

 

Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω ποσοστά δεν είναι δεσμευτικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην περίπτωση που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους,οπότε και να εφαρμόσουν τον συντελεστή ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε παροχή.”

 


 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά από κάθε διόρθωση μην ξεχνάτε να πατάτε ΟΚ για αποθήκευση της αλλαγής. Οι ρυθμίσεις ισχύουν μετά την επανεκκίνηση του προγράμματος.

 

Ελέγξτε προσεκτικά την πρώτη εκτύπωση λογαριασμού μετά την αλλαγή των συντελεστών Φ.Π.Α..  Αν προκύψουν διαφορές στις εκτυπώσεις στα αντίστοιχα τμήματα, επικοινωνήστε με το Τμήμα Υποστήριξης, ώστε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει και η αντίστοιχη προσαρμογή.

 

Για αλλαγή Φ.Π.Α. στην εφαρμογή symPOSium Web POS, δείτε εδώ.

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση το Τμήμα Υποστήριξης της HiT S.A. είναι πάντα στη διάθεσή σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ: support@hit.com.gr | 210 88 47 420

 

Βρείτε τις Οδηγίες για Protel και Ermis στις επόμενες σελίδες…