Cloud Computing

Cloud Computing

cloud-computing

Η τεχνολογική αποκάλυψη που έρχεται να αναιρέσει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία και την οργάνωση των διαδικτυακών εφαρμογών. Ξεπερνώντας τα γνωστά όρια της χρήσης του Διαδικτύου, μας εισάγει στη νέα ψηφιακή εποχή της e-υπηρεσίας και «βάζει στο μουσείο» το concept του software-προϊόντος.

Τί σημαίνει όμως «cloud computing» για εμάς και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις αμέτρητες δυνατότητές που μας προσφέρει; Ο όρος «cloud» αναφέρεται στην χρήση αποκλειστικά και μόνο υπολογιστικής ισχύος δικτύων απομακρυσμένων από τον εκάστοτε χρήστη, μία πρακτική γνώριμη σε όλους τους χρήστες διαδικτυακών εφαρμογών διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα online άλμπουμ φωτογραφιών κ.α.

Το Cloud Computing υιοθετεί τα κύρια χαρακτηριστικά του Utility Computing, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Παράλληλα, παρέχει ένα εύχρηστο περιβάλλον διάθεσης υπηρεσιών,με χαρακτηριστικά όπως η αυτό-επιτήρηση και η αυτόματη ανάκαμψη.

Tο Cloud Computing προσφέρει υπηρεσίες SaaS (Software-as-a-Service), μοντέλο που λειτουργεί με τη λογική της υπενοικίασης λογισμικού από έναν κεντρικό πάροχο υπηρεσιών, αντί της αγοράς ειδικής άδειας χρήσης (license), πολιτική που μειώνει δραστικά το κόστος για τον χρήστη, αφού δεν τον επιβαρύνει με αγορά και συντήρηση hardware. Το λογισμικό βρίσκεται σε ένα δίκτυο από servers έτσι ώστε να διατίθεται ως υπηρεσία μέσω του Διαδικτύου. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των υπηρεσιών που προσφέρει το Cloud Computing είναι η υψηλή ποιότητα και ταχύτητα διεκπεραίωσης, η σταθερότητα και ο υψηλός βαθμός optimization.

Πληθώρα εφαρμογών Cloud Computing έχουν κάνει την ισχυρή εμφάνιση τους στην Ευρώπη και την Αμερική. Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής λογισμικού έχουν ήδη ξεκινήσει την προώθηση και την ενσωμάτωση της εν λόγω νέας τεχνολογίας στα ήδη υπάρχοντα προγράμματά τους.

Στην Ελλάδα από το περασμένο μόλις έτος παρουσιάστηκε το αντίστοιχο των Cloud λογισμικών για την μηχανογράφηση ξενοδοχειακών μονάδων και χώρων εστίασης στην 42η Έκθεση ΧΕΝΙΑ, όπου έκανε την παρθενική εμφάνισή της η πρώτη ελληνικής σύλληψης διαδικτυακή Σουίτα Προϊόντων που χρησιμοποιεί τεχνολογία Cloud Computing. Η διαδικτυακή πλατφόρμα μηχανογράφισης της ΗΙΤ Α.Ε. ήρθε πέρυσι για να ταράξει τα νερά στον χώρο του Τουρισμού. Η επαναστατική, για τα εγχώρια δεδομένα, very-low-cost εφαρμογή [από 1 ευρώ την ημέρα!] ήρθε σε εποχές κρίσης να ενθουσιάσει εκθέτες και επισκέπτες με τις απεριόριστες δυνατότητές της και το πρωτοποριακό περιβάλλον εργασίας που προσφέρει στον χρήστη της.

Βέβαιο είναι πως οι δυνατότητες που θα εισαχθούν στα διαχειριστικά περιβάλλοντα των χρηστών μέσω του Cloud Computing δεν έχουν γίνει πλήρως αντιληπτές ακόμη και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε ξανά προ εκπλήξεως από νέες εφαρμογές –εκτός και εντός συνόρων. Το Cloud Computing παύει οριστικά να είναι «νεφελώδης» έννοια και μπαίνει δυναμικά στη ζωή των επιχειρήσεων μας. Αναμένουμε…